За килимите


През последните 15 години ХЕМУС ООД, Велинград наложи българското качество на европейския пазар. Килимите на фирмата се намират в едни от най-престижните сгради в Европа, а за прецизността на тази работа писаха издания като: Interiors UK, Architectural Digest, Houses and Gardens и др.

Килимите на ХЕМУС ООД, Велинград не могат да бъдат намерени в масовото производство. Залага се на индивидуални единични проекти, които се създават съобразно спецификата на дома, в който ще влязат. Дизайнерският килим може да е доминиращ център на пространството, въплътил най-необичайни творчески фантазии или да бъде в хармония с другите елементи на интериора, заимствайки шарки и цветове от мебелите, картините, пердетата или други части от помещението, като по този начин ги допълва и подчертава цялостния облик и енергия на помещението.
За да е възможно това изпълнение, в продължение на 20 години фирмата постепенно затваря производствения цикъл и обучава ценни кадри, които са тясно специализирани по конкретните етапи от създаването на шедьоврите, защото килимът на ХЕМУС не е просто килим, той е уникат, той става семейна ценност, която ще бъде предадена на наследниците.

Килимът исторически винаги е бил най-скъпата и важна част от интериора. В миналото се е смятал за семейна реликва и инвестиция, защото с времето стойността му нараства. Екипът на ХЕМУС – Велинград има традицията да кани собственика на място, докато килимът е на стана, за да се „подпише” на него (примерно да върже 2-3 възела, което го прави негов и неповторим), както и да се запознае с тъкачките, които го изработват.

Една любопитна особеност на ръчния килим-уникат е, че с годините и с употребата качеството и цената му нарастват. Килими, които фирмата е създала преди 20 години, вече се появяват по търгове в Западна Европа на двойна стойност.


Внесете стил,свежест и много настроение в дома си и съхранете парче от българският талант и традиция!